joi, 5 martie 2009

Cat de mult ne temem de singuratate?

Trezindu-ma din nou singura pe drumul vietii de zi cu zi, dupa o perioada lunga de “noi facem, noi mancam acolo, noi dormim pana la pranz duminica, etc”, mi-am dat seama ca nu stiu cu ce se mananca acest statut de “singura”. Si trebuie sa recunosc ca mi-a fost un pic frica – nu din cauza deciziei pe care am luat-o de a renunta la cineva care nu era potrivit pentru mine, ci din cauza faptului ca nu stiu cum ar trebui sa se desfasoare viata mea, in ipostaza de fac ce vreau, cand vreau.

Dupa incheierea unei relatii, toate portile ti se deschid; problema e ca nu stii pe care sa intri si cum sa iti faci aparitia. In teorie, totul pare usor pentru o femeie care si-a recastigat libertatea: mai mult timp pentru iesirile cu prietenele, mai multe “rasfaturi” cosmetice, mult shopping si incomparabil mai putine responsabilitati.

In practica, lucrurile se complica. Intoarcerea in grupul de prietene o sa iti demonstreze ca ai ramas mult in urma cu noutatile din viata lor si trebuie un timp de reacomodare – sau poate relatia tocmai incheiata te-a marcat atat de tare incat ajungi sa te intrebi ce te-a apropiat de femeile din fata ta.

Desi poate iesi mai mult, incercand sa petreci cat mai putin timp in casa, iti ramane ingrozitor de mult timp liber – doar ca timpul acesta este folosit la comemorarea momentelor frumoase in doi, nicidecum la imbogatirea cunostintelor. Daca te uiti la un film, cu siguranta e unul romantic, daca citesti o carte, te vei opri la fiecare 10 randuri, gandindu-te la asemanarile izbitoare dintre relatia ta si povestea citita. In disperare de cauza, s-ar putea sa incerci toate metodele de infrumusetare eficiente sau … cu efecte dezastruoase.

Zilele trecute, o prietena “proaspat” despartita se intreba ce ar putea face ea duminica. Pai…. daca este o ecuatie el + ea, variantele sunt maxim 2-3,; daca ramanem la doar un factor – “eu singura”, rezulta necunoscuta X – care se poate transforma intr-o suma infinita de variante, din care sa alegi sau poate ajunge la 0 = nici o varianta.

Toate aceste lucuri sunt, sa recunoastem, descurajatoare si duc la frica de singuratate. In acest mod logic ajungem sa credem ca era atat de bine in fosta relatie si, in cazurile nefericite, incercam sa reluam legatura intrerupta. Totul pentru ca ne e frica sa ramanem singure, ne e frica ca nu vom mai gasi pe nimeni care sa faca parte din viata noastra.

Dar poate ca si singuratatea are rolul ei – cum altfel am putea sa analizam cu ce am gresit in vechea relatie si sa tragem invatamintele care trebuie? Nu e o perioada deloc usoara, dar, in mod aproape sigur, in scurt timp de la despartire, singuratatea se vede cu alti ochi si se poate dovedi chiar frumoasa… totul este sa avem curajul sa o acceptam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu